Apa khabar semua?
hari ini ana hendak berkongsi dengan anda semua resipi yang ana akan buat hari ini. biasalah selepas habis sekolah ni macam-macam aktiviti yang ana buat khususnya memasak. selama sebulan ana tidak dapat peluang berkerja, hanya memasak kerja ana ne. Lebih-lebih lagi semenjak ayah dan ibuku beli macam-macam rempah dan dapur baru,dan tidak dilupakan channel kegemarnaku juga(salah satu channel kegemaranku)asian food channel menambahkan lagi semagat ku untuk memasak.
Banyak juga masakanku yang tidak diluluskan oleh kedua-dua ibubapaku.huhu antaranya dumppling penyek... huhuhu sekarang hobiku tetap berkobar-kobar... hari ini ana nak masak ayam percik pula..selamat mencub
Ayam percik
Bahan-bahan ( 4 orang )
• 1 sekor ayam yang dipotong 4
• 1 1/2 cawan santan pekat
• 2 biji bawang putih
• 1 labu bwg besar
• 2 cm halia
• 2 batang serai
• 1 camca kecil ketumbar
• 1/2 camca kecil jintan putih
• 1/2 cawan tepung beras
• sedikit air asam jawa@asam keping
• cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
• garam dan gula secukup rasa
cara-cara
1.Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
2.masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
3.angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
4.bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
5.hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2
kalau sahabat nak cuba jom la...
Jumaat, 11 Mac 2011
HOBI BARU, RESIPI BARU
Posted by afifah hanani at 10:06 PG
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 comments:
Catat Ulasan