BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Jumaat, 11 Mac 2011

HOBI BARU, RESIPI BARU

Apa khabar semua?
hari ini ana hendak berkongsi dengan anda semua resipi yang ana akan buat hari ini. biasalah selepas habis sekolah ni macam-macam aktiviti yang ana buat khususnya memasak. selama sebulan ana tidak dapat peluang berkerja, hanya memasak kerja ana ne. Lebih-lebih lagi semenjak ayah dan ibuku beli macam-macam rempah dan dapur baru,dan tidak dilupakan channel kegemarnaku juga(salah satu channel kegemaranku)asian food channel menambahkan lagi semagat ku untuk memasak.

Banyak juga masakanku yang tidak diluluskan oleh kedua-dua ibubapaku.huhu antaranya dumppling penyek... huhuhu sekarang hobiku tetap berkobar-kobar... hari ini ana nak masak ayam percik pula..selamat mencub


Ayam percik

Bahan-bahan ( 4 orang )
• 1 sekor ayam yang dipotong 4
• 1 1/2 cawan santan pekat
• 2 biji bawang putih
• 1 labu bwg besar
• 2 cm halia
• 2 batang serai
• 1 camca kecil ketumbar
• 1/2 camca kecil jintan putih
• 1/2 cawan tepung beras
• sedikit air asam jawa@asam keping
• cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
• garam dan gula secukup rasa
cara-cara
1.Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.

2.masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.

3.angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.

4.bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.

5.hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2


kalau sahabat nak cuba jom la...

0 comments: