BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Khamis, 23 Februari 2012

orang melayu dan Natrah .....basgaimana pula kita??? (akhir)


Kerana kagum dengan perjuangan umat Islam menentang penindasan pada masa itu, aku menulis. Hari ini Islam hanya sekadar pada nama bagi segelintir umat islam, sedangkan Natrah, gadis kecil yang mentah, berjuang mempertahankan akidahnya. Hayatilah kisah ini agar menjadi pedoman buat kita.

Natrah menangis sedu sedan. Dia menangis dalam pelukan Rosewita Buang, pemberita Utusan Melayu. Dia merayu Rosewita membawanya keluar dari gereja. Natrah tidak mahu dipaksa menganut Kristian atau melutut pada patung Virgin Mary. Dia juga menangis dan hanya termenung apabila dipujuk rahib Mother St. Colomba.

“Puan, bawa saya keluar puan. Saya enggak mahu tinggal di sini lagi”, rayu Natrah. Namun Rosewita tidak boleh berbuat apa-apa. Air matanya bertakung menanti luruh. Dia insan lemah yang hanya menjalankan tugas mencari berita dan terpaksa menurut perintah mahkamah ke atas gadis seagamanya itu.


Che Aminah juga sering berkunjung ke Girls Homecraft Centre untuk bertemu Natrah dan mengirim kain telekung, baju kurung dan kain batik buat Natrah. Tetapi dia pulang dengan perasaan hampa. Dia tidak dapat bertemu Natrah dan rahib mengatakan yang segala kelengkapan untuk Natrah telah disediakan. Natrah telah diberikan baju yang sama seperti yang dipakai ibunya, Adeline.

Apabila masuk waktu sembahyang, Natrah mengambil wuduk. Kemudian dia melilit kepala dan tubuhnya dengan kain cadar katilnya untuk mendirikan solat. Dia sempat mendongak ke dinding di atas kepala katilnya yang terdapat lambang salib yang besar. Adeline hanya memerhati di muka pintu. Usai sembahyang, Natrah memanjatkan doa. Dia berdoa agar dia dapat kembali ke pangkuan Che Aminah. Dia juga berharap dapat kembali ke rumah dan merasai kemanisan bergelar isteri kepada Mansor Adabi. Dia juga berdoa agar dia diteguhkan iman.


Begitu juga dengan Mansor. Musim bulan madunya direnggut dengan pelbagai rentetan peristiwa pahit yang terpaksa dia lalui. Mansor menanti kehadiran Natrah di bilik mahkamah. Dia meninggikan lehernya untuk mencari kelibat Natrah supaya dia boleh melihat wajah isterinya itu walaupun dari jauh. Mereka juga boleh mendengar keputusan mahkamah ke atas kes yang turut melibatkan ibu mertuanya, dirinya dan juga Natrah pada hari itu. Namun dia akur. Natrah tiada.

Hari kedua untuk mendengar keputusan mahkamah, Mansor dan Che Aminah tidak dapat menghadirkan diri. Hari sebelumnya, perbicaraan terpaksa ditunda atas sebab-sebab keselamatan. Singapura bagaikan sekali lagi dilanggar todak apabila keadaan mula huru-hara. Keputusan mahkamah begitu mengejutkan. Hakim memutuskan supaya Natrah mesti dikembalikan kepada ibubapa kandungnya. Sarjan Hertogh diberikan hak dalam menentukan agama Natrah. Dan Natrah akan dibawa balik ke Belanda.
Orang-orang Melayu cukup terpukul dengan keputusan itu. Mereka pada mulanya boleh bersabar dengan keputusan mahkamah, tetapi provokasi menerusi akhbar inggeris Straits Times berhari-hari sebelum itu yang menyiarkan gambar Natrah melutut pada patung Virgin Mary menyebabkan orang Melayu berasa agama mereka dihina dan semakin hilang sabar. Maruah agama mereka seperti dipijak-pijak. Agama yang mereka junjung selama ini diperkotak-katikkan dan dianggap isu titik bengik oleh bangsa penjajah yang sememangnya dangkal hormat terhadap agama dan bangsa orang lain. Kemarahan orang Melayu sudah sampai ke kemuncak.

“Dasar penjajah! Biadap! Aku sudah bosan dengan tempoh 500 tahun dibawah telunjuk orang putih. Ayuh semua! Kita tentang demi maruah ugama dan bangsa kita!” terdengar suara sebahagian orang Melayu yang meniup semangat menentang penjajah celaka.

Dengar sahaja berita kerajaan British berpakat dengan kerajaan Belanda untuk memurtadkan Natrah, orang Melayu dan Islam bersatu hati. Mereka yang datang dari pelbagai parti politik mengetepikan perjuangan ideologi mereka dan bersatu demi menyelamatkan Natrah dan membela agama mereka.

Karim Ghani adalah antara yang tercabar dengan kebiadapan bangsa penjajah. Dia lantas melaung-laungkan semangat kepada bangsa Melayu dan Islam yang berkumpul.

“Lihatlah apa yang dilakukan penjajah. Agama kita diperlekehkan. Perlukah kita berdiam diri? Saya seru kepada semua yang seugama dengan saya di sini. Kita bawa anak-anak gadis kita seramai 1500 orang. Kita akan berarak. Kita bawa kain sejadah, Al-quran dan kain telekung. Untuk diberikan kepada Natrah. Demi akidah Natrah! Demi Islam! Demi bangsa kita! 1500! 1500! 1500!”, laung Karim dengan semangat yang berkobar-kobar.


Orang Melayu menyahut laungan itu dengan takbir bergema-gema. Takbir Allahu Akbar bergema dalam setiap lohong telinga dan menusuk ke tangkai jantung umat Islam yang ada termasuklah askar British yang semakin gerun dengan semangat perjuangan umat Melayu.

Orang Melayu dari Kelantan mengayuh basikal turun ke Singapura. Orang Melayu dari Pulau Pinang berjalan kaki ke Singapura. Orang Melayu dari Perak dan Selangor menumpang keretapi barang untuk ke Singapura pada tanggal 12 Disember 1950. Beribu orang Melayu berkumpul di Singapura pada waktu tersebut bagi membantah keputusan mahkamah. Mereka membawa sepanduk. Mereka membawa galah dan bilah kayu. Mereka melaungkan takbir. Takbir bergema dihadapan bangunan Mahkamah Tinggi Singapura. “Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar! Lafaz suci membesarkan Tuhan membangkit semangat orang Melayu. Mereka datang untuk membela agama tercinta mereka.


Orang Melayu diketuai oleh Karim Ghani tetapi Karim telah ditahan oleh Inspektor Taha yang berkhidmat dengan kerajaan British. Hati Karim cukup terbakar dengan tindakan Inspektor Taha. Dia terus berkata pada pegawai polis itu.

“Kau orang Islam, aku orang Islam. Aku datang hari ini bagi menyelamatkan akidah seorang anak yang menyebut kalimah “LAILAHAILLAH”! Adakah kau yang menyebut kalimah “LAILAHAILLAH” juga mahu menghalang aku? Kau halanglah. Aku akan tetap pergi!”

Mendengar kata-kata itu Taha tertunduk. Dia lantas menanggalkan uniformnya dan mencampakkan senjata yang dia pegang.

“Demi Allah, aku akan bersama kamu pada hari ini”, Inspektor Taha berteriak kuat dihadapan orang Melayu yang lain. Hati Karim menangis terharu.


Laungan Allahukabar bergema disetiap sudut. Inspektor Taha terus menyerbu masuk ke dalam mahkamah bersama yang lain. Rusuhan tercetus. Keadaan menjadi kacau bilau. Lalu askar British penjajah bangsat menembak orang-orang Melayu. Mengalir darah orang Melayu di tangga Mahkamah Tinggi Singapura. Singapura diisytiharkan darurat.

Orang Melayu hanya bersenjata galah dan kayu. Askar British bedebah melepaskan peluru senjata api bertubi-tubi. Kujur-kujur mayat pembela agama bergelimpangan. Ada yang terkorban dalam keadaan tangannya masih memegang Al-Quran. Darah para syuhada’ membasahi hadapan mahkamah yang menjadi saksi pertembungan agama Islam dan Kristian, pertembungan politik antara negara dijajah dengan penjajah dan juga pertembungan budaya timur dan barat.


Seramai 18 orang syahid, 177 orang cedera yang sebahagiannya parah. Beratus-ratus lagi umat Melayu yang beragama Islam ditahan dan dipenjarakan. Lebih 200 kereta musnah terbakar dalam tragedi itu. Pemandangan yang dapat dilihat sekitar mahkamah sangat menyayat hati. Singapura separa lumpuh.

Seluruh dunia kaget. Penjajah benar-benar terkejut. Mereka mula sedar akan keberanian dan pengorbanan orang Melayu membela agama dan bangsa. Umat Melayu terus bersatu dan perjuangan itu sudah pasti melorong mereka bagi membuktikan kekuatan tauhid mereka mempertahankan agama. Biarlah mereka mati dalam panji keteguhan Islam daripada mati dalam ketundukan kepada kebobrokan dan kehancuran agama yang dipermain-mainkan oleh penjajah keparat.


***********
Maria memandang ke luar tingkap kapal terbang melihat awan gemawan persih ketika dia dalam penerbangan ke Malaysia. Dia ditemani suaminya, Ben Pichel yang merupakan seorang lelaki Indonesia. Turut bersama wanita Belanda 61 tahun itu ialah dua orang wartawan yang juga orang Belanda. Maria ingin kembali ke Kemaman, pekan yang pernah menjadi saksi kepada kasih sayangnya bersama Che Aminah.


Dia mengingati kembali saat-saat dia terpaksa meninggalkan Tanah Melayu yang ketika itu belum lagi bergelar Malaysia kira-kira 48 tahun yang lalu. Memorinya masih segar walaupun usianya sudah melebihi separuh abad. Dia adalah Natrah yang menjadi punca rusuhan yang mengorbankan beberapa nyawa dek undang-undang sivil British yang memaksa dia kembali ke agama ibubapa kandungnya.

Ketika itu dia masih naïf. Namun dia telah menjadi punca kepada penyatuan ummah dan menjadi titik tolak dalam penggubalan undang-undang Islam yang diangkat menjadi rujukan utama dalam urusan berkaitan umat islam tanah air.

Maria masih ingat lagi ibunya Adeline mengarahkannya bersiap-siap meninggalkan Singapura tanggal 13 disember 1950.

“Ayuh Maria. Jangan tunggu lagi. Mobil sudah menanti. Kita akan terbang malam ini”

“Mau kemana? Aku enggak mau. Aku mau tinggal di sini”

“Kamu mahu lihat ibu mati? Di luar sana sudah huru-hara, Maria. Tolong Maria. Ibu bener-bener gusar. Bagaimana sih kesudahannya kalau kita terus di sini. Kamu anak ibu, Maria. Ibu yang kandungkan kamu! Bukan Che Aminah”, tegas Adeline.


Natrah tertekan. Dia serba salah. Wajah ibunya merah padam sambil matanya berkaca-kaca menahan resah. Tangan Natrah direntap Adeline dan dia terus membawa gadis mentah itu berlari-lari anak ke kereta yang menanti di depan Girl Homecraft Centre.

Kereta itu terus membawa mereka ke Lapangan Terbang Kallang, Singapura. Kapal terbang KLM membawa mereka terbang terus ke Belanda. Dalam perut kapal terbang, pipi Natrah basah dengan air mata. Dia terpaksa meninggalkan daerah nusantara yang menjadi tempat kelahirannya, tempat dia menemui kasih sayang dan juga cinta. Perasaannya berbagi-bagi. Dia marah kerana dipaksa. Dia sedih kerana terpaksa. Dia gusar kerana dipaksa dan terpaksa.

Tanggal 15 Disember 1950, Natrah dan Adeline tiba di Lapangan Terbang Sciphol, Amsterdam, Belanda. Dia disambut sorak-sorai kira-kira 4000 Kristian Belanda yang bersorak selamat datang dan membawa sepanduk ‘Welcome Back, Bertha’. Natrah ternyata canggung.


Natrah dibawa pulang ke rumahnya di Bergen Op Zoom. Dia dikawal ketat oleh polis tempatan. Suhu dingin musim sejuk benua Eropah mengigit sampai ke tulang hitam Natrah. Namun di sebalik kedinginan bumi Belanda, hatinya masih hangat dengan cinta dan kasihnya pada Mansor Adabi dan juga Che Aminah. Natrah tidak mudah melupakan agamanya. Dia pernah bertanya dimanakah masjid di Bergen Op Zoom. Dia juga meminta tikar sejadah, bertanyakan arah kiblat dan tidak lupa menunaikan solat lima kali sehari semalam.

Musim di Belanda berganti-ganti. Bunga tulip kembali mekar di ladang bunga diikuti panas mentari menyinari kincir-kincir angin yang berputar lesu dan akhirnya menyaksikan daun-daun kering luruh di kota Bergen Op Zoom. Tetapi cinta Mansor tidak terganti. Dia tetap mencintai Natrah. Dia mengirim warkah demi warkah buat Natrah sepanjang perpisahan mereka yang berlanjutan hampir 3 tahun.

Sehinggalah pada tahun 1953, Mansor menerima surat pertama daripada Natrah. Mansor membaca patah demi patah perkataan yang ditulis Natrah dalam tulisan rumi berbahasa Melayu-Indonesia. Dadanya berdebar-debar. Isi kandungan surat itu membuatkan hatinya bagaikan kaca dihempas ke batu. Natrah telah menjadi Kristian Katholik. Dia kembali menggunakan nama asalnya, Maria Huberdina Bertha Hertogh. Dia juga meminta agar Mansor berhenti mengirim surat padanya.

Natrah sebenarnya tidak pernah berhenti mencintai lelaki bernama Mansor Adabi. Hatinya bagai dicarik-carik apabila mendapat tahu Mansor Adabi mengahwini anak murid Mansor pada tahun 1954.

Natrah juga sebenarnya keliru. Dia menerima tekanan yang hebat yang memaksanya menganut Kristian. Jiwanya sengsara menyebabkan dia sesat dan tersongsang dari agama fitrah. Natrah terus menangis sepanjang hidupnya.
**********

Ramadhan terakhir pada tahun 1998, Maria tiba di pekan Kemaman. Dia bertanyakan rumah Kamariah pada seorang posmen. Posmen itu pantas mengecam gambar wajah Kamariah yang difotostat dan menunjukkan arah ke rumah Kamariah Binti Mat Dahan. Kamariah wanita berketurunan Jepun itu masih tinggal di Terengganu. Dia membesarkan Rokayah dan anak-anak yang lain bersama suaminya Haji Yusuff yang membuka pintu dan mempelawa Natrah, Ben dan dua orang wartawan Belanda masuk ke rumahnya ketika sana-sini bergema takbir raya.


Keesokkan harinya, suasana cukup meriah. Aidilfitri disambut seluruh umat Islam di Kemaman. Maria mengenakan baju kurung serta bertudung.

“Kamariah, boleh bawa saya ke kubur Che Aminah?”, pinta Maria fasih berbahasa Melayu.

Kamariah tidak menolak. Mereka tahu hadirnya wanita Belanda itu semestinya merupakan tautan semula antara jiwa yang masih hidup dengan jiwa yang sudah pergi tetapi masih hidup dihati Maria. Wanita itu bukan yang ada-ada kerana dialah Natrah yang menjadi pencetus kepada Rusuhan Natrah pada tahun 1950.

Setibanya di kawasan tanah perkuburan, Maria teramat sayu. Pohon nyiur meliuk lentuk di tanah perkuburan itu mengingatkan zaman indah waktu kecilnya. Dia memegang tangan Kamariah, teman sepermainannya suatu ketika dahulu. Dia kemudian berjongkok dihadapan pusara Che Aminah. Hatinya sebak. Dia mungkin tidak membacakan Al-Fatihah buat Che Aminah tetapi amalan Islam seperti berpakaian sopan di tanah perkuburan dan menjirus air di pusara itu menunjukkan betapa hormatnya Maria pada agama itu. Sebelum berlalu dia sempat memegang batu nisan pusara Che Aminah dan dia lantas terbayang kenangannya bermesra bersama Che Aminah yang penyayang dan baik hati.

“Ini wang dollar. Tidaklah banyak. Tapi mungkin boleh buat belanja untuk kenduri tahlil Che Aminah”, kata Maria kepada Kamariah.


*********

Julai 2009, Natrah menghembuskan nafasnya yang terakhir di Huijbergen, Belanda. 72 tahun usia hayatnya, tetapi jarang bermusim bahagia. Sepanjang hidupnya dia pernah mengalami sakit jiwa, merancang membunuh suami keduanya, ditahan pihak polis, diserang sakit jantung dan hidup berpindah randah sehingga bekerja sebagai tukang masak dan pengemas bilik motel di Amerika Syarikat.Namun zaman sewaktu kecil jualah detik-detik yang paling membahagiakan dalam fragmen hidupnya. Natrah pernah menerima limpahan kasih sayang yang tidak berbelah bagi daripada Che Aminah sebelum dipisahkan dalam keterpaksaan. Natrah juga pernah menyambut cinta Mansor Adabi yang kisahnya berakhir dengan tragedi yang memilukan. Dan Natrah sempat mengecapi nikmat bergelar muslim, menghayati keindahan agama syumul itu sebelum dia menjadi teladan sejarah dan hidup dalam kerundungan malang jiwa dan raga.

(jom kawan di Mesir hadir ke HARWANIS )( MUSLIMAT SAHAJA)

Nota : Dialog dan gambaran latar cerita 'Natrah' dalam blog ini adalah imaginasi sagahayat dan diolah suai tanpa menjejaskan fakta yang sebenar tentang kes tragedi Natrah.
Rujukan : 'Natrah' dalam blog ini ditulis berdasarkan fakta daripada wikipedia (yang bersumberkan majalah Dewan Masyarakat, April 1989 serta buku Natrah : Cinta, Rusuhan, Airmata oleh Datin Fatini Yaacob) serta fakta rujukan daripada majalah Al-Islam, September 2009 dan juga akhbar Kosmo! artikel yang bertajuk 'Tragedi Natrah'.

0 comments: